Upplyst muskonstverk

Konst kan vara lite vad som helst. Det är nog det som är det mest spännande med hela konstvärlden, den är så fantasifull och oförutsägbar. Konstverk ska inte bara skådas under rätt belysning, belysningen i sig kan även den vara konst. Som en lampa i en restaurang – för möss.

 

nature-animal-mouse-beautifulFör att få konstverk som tavlor och skulpturer att riktigt stråla och visa sitt bästa jag kan det krävas riktigt proffsig belysning, det har det skrivits ett inlägg om här vid ett tidigare tillfälle. För att man ska upptäcka ett annat konstverk kan det även behöva tändas en liten miniatyrlampa, i alla fall om det är en musrestaurang på en gata där många passerar förbi.

Vem har öppnat miniatyrbutik för nötter

Det har varit mycket skriverier nyligen, om det minimala gatukonstverket på Bergsgatan i Malmö, bland annat i stadens egen tidning, Sydsvenskan. Där frågar man sig: vem är egentligen musen som öppnat butik och restaurang? Det är nämligen just så det är, en liten italiensk restaurang och en liten butik som säljer olika slags nötter. Och bara för möss. Ett litet mästerverk i miniformat alltså, kanske ett paradis för våra småtassade vänner. Restaurangen heter passande ”Il Topolino” som på italienska betyder just ”musen” samt är det det italienarna säger till Musse Pigg. Och nötbutiken heter ”Noix de Vie” som på franska betyder ”livets nötter”. Det är även belysning inne i både affären och i den bredvidliggande restaurangen. Utanför lyser dessutom en liten gatulampa och en cykel står fastkedjad. Utanför Il Topolino finns två stolar och ett bord, redo för ett muspar på date.

Miniatyrer i verkligheten och i bokens värld

Nu undrar många vem det är som står bakom det anonyma konstverket. Bakom konstverket finns ännu ingen känd person, men man vet att det är samma person eller personer som driver instagramkontot Anonymous_mmx, och där kan man även se bilder från tillverkningen av själva konstverket, alltså av alla små minityrsaker och ditsättandet av det. Lite häftigt är det också att minityrmakaren har valt att visa sina kunskaper just när boken ”Miniatyrmakaren” är en bästsäljare i bokhyllorna just nu samt att karaktären även där utför allt i hemlighet, anonymt likt denna verkliga person.