Känt konstverk förstördes – igen

Ett känt konstverk i Växjö, ”Alla är”, har återigen blivit förstört. Konstverket som tidigare har blivit bestulet har alltså återigen fått smidas på nytt. Man har hittills inte återfunnit de försvunna skulpturerna och konstnären får lov att gjuta ut nya. Torbjörn Johansson är annars aktuell med sin utställning Shades of pink.

Konstnären Torbjörn Johansson installerade år 2015 ett konstverk intill Växjösjöns södra strand. Konstverket fick namnet ”Alla är” och består av sju gjutna bronsfigurer, eller siluetter, som står på en liten brygga över sjön. De berömda bronsfigurerna har tidigare hamnat på villovägar, och det har varit förskolebarn som sedan fått hitta skulpturerna i skogen. Som tidigare skrivet är skulpturer mycket känsliga för flytt och därför har man trots att de blivit återfunna varit tvungna att göras om.

Skulpturerna inte återfunna

Nu har det alltså hänt igen. På morgonen upptäckte man att det bara var en av de berömda bronsfigurerna som stod på sin plats. Kommunen har uttryck stor besvikelse, eftersom man betraktar konsten som en allmänning och att det ligger i alla invånares intresse att de får stå kvar. Man har förgäves letat efter figurerna och planerar därför gjuta om dem – igen.

Vad man däremot beslutat sig göra är att erbjuda hittelön för den som kan hitta figurerna, eller som på något sätt kan härleda de berörda till var bronsfigurerna kan tänkas vara. Läs mer om de tråkiga nyheterna i smp.se.

Torbjörn Johansson är nu aktuell med sin utställning ”Shades of pink” på Katrineholms konsthall och har fått mycket god kritik för sin aktuella konst som leker med material, färger, debatter som könsnormer och dylikt. Konstverken har namn som ”Stigande fallande” och ”Brasa” och tycks belysa färgen rosa genom att placera den i olika ljus och sammanhang.