Konst i olika kontexter

Onekligen är det så att olika konstnärer har olika stilar, skapar olika verk med olika betydelser och som tilltalar olika människor. De ställs ut i varierande kontexter, men tyvärr är det ofta så att viss exklusiv konst inte finns tillgänglig för de flesta.

Konst finns på museum, konsthallar, gallerier, utställningar och i människors hem, men så fort ett verk lämnar ett offentligt rum och in i en människas ägo tas allmänhetens ögon bort från verket. Finansmannen Eli Broad är en man som samlat mycket konst under flera år. Nu har han valt att starta en konsthall där han ska visa upp en av sina privata samlingar för allmänheten. Samlingen består av ungefär 2000 samtidskonstverk och det är en ynnest för allmänheten att ta del av denna. Det är inte alla som visar sina verk för allmänheten eller säljer dem vidare för den delen.

Svensk konst mer eftertraktat internationellt

Om man själv är intresserad av att köpa konst av dem kan det vara smart att slå till snabbt, anlita även ett pålitligt fraktbolag för att frakta hem verken. Det är inte ovanligt att samla på konst i Sverige och silversmeden Karin Ferner är en som nyligen öppnade upp sitt hem för Svenska Dagbladet. Konst från unga svenska konstnärer har under de senaste åren blivit mycket populärt internationellt. Natalie Djurberg och Klara Lidén är två konstnärer visas upp sina verk ibland annat Berlin, New York och Milano. Det är häftigt att svensk konst fått ett sådant genomslag och det chansen är stor att det fortsätter så.

”De ännu yngre konstnärerna, de som utbildar sig nu, förstår att världen kan vara deras scen. Någon från lilla Sverige kan också få biennalens guldlejon i Venedig. En slags Zlatan-effekt, fast i konstvärlden.”  Skriver Linda Fagerström i Helsingborgs Dagblad.