Farligt med begagnad lampa

Att köpa en begagnad lampa kan innebära direkt livsfara. Enligt en undersökning är drygt hälften av de lampor som säljs på köp- och säljsajter inte elsäkra. Det bästa är att köpa en lampa från en pålitlig återförsäljare som varken säljer begagnade eller felkonstruerade lampor.

1033920-3d-light-bulb

Den som köpt en begagnad lampa på någon köp- och säljsajt kan behöva byta ut den, skriver nsd.se. En undersökning visar nämligen att hälften av de begagnade lampor som säljs har brister i säkerheten. De lampor som inte var elsäkra hade allvarliga brister som exempelvis fel på sladd och stickpropp. Dessutom hade många lampor ändrats av de föregående ägarna och felaktigt gjorda ingrepp kan göra en lampa livsfarlig. De elsäkerhetsbrister som hälften av lamporna hade skulle i värsta fall kunna orsaka bränder och farliga elchocker.

Köp ny lampa

Att köpa en begagnad lampa, även om den kanske är billigare, är alltså ett risktagande som man helst bör undvika. Det allra bästa är att istället investera i en helt ny lampa som man vet är säker och som inte har slitits ut. Det finns massvis med återförsäljare som säljer lampor men vill man köpa en lampa från en riktig specialist kan man hitta Lampgallerian på nätet. För att se vilka nyheter de har i sitt sortiment och läsa mer om företaget kan man klicka här.

Farlig lampa återkallades

Det är dock så att man bör satsa på att köpa en ny lampa till ett lite dyrare pris eftersom billiga kopior faktiskt också kan vara farliga, även om de inte är begagnade. I Metro kan man läsa att en bordslampa har fått återkallas eftersom den var felaktigt konstruerad och kunde ge en livsfarlig elstöt. Man kunde direkt röra spänningsförande delar på lampan, vilket kan leda till att man får ström i sig.