Lys upp hemmet och konsten

När man inreder sitt hem, med möbler och tavlor, är det viktigt att inte glömma att sätta lite extra tankekraft kring hur man ska belysa allt på bästa sätt. Kanske särskilt viktigt är detta för konst som har en speciell plats i både ens hjärta och ens hem.

 

lampa glödlampaI Allehanda Västernorrland kan en läsa om hur belysning tycks ha blivit riktigt inne, det är poppis att satsa på bra ljus hemma. En riktigt snygg lampa kan ju verkligen lyfta ett helt rum, eller försätta det i just den mysstämning som man är ute efter, det hela beror på vad man är ute efter. Ett tag tycks det ha varit så att koppar och roséguld var väldigt inne att ha på armaturer men nu känns det som om mässingen har gått om.

Bästa belysningen kräver eftertanke

Men hur får man den bästa och den mysigaste belysningen hemma egentligen? I Sköna Hem finns tipsen och tricksen, beroende på vad man är ute efter:

  • Bra arbetsljus är koncentrerat och bländfritt, och lampan ska kunna ställas in på många olika sätt.
  • För att lätta upp kontrasterna runt arbetslampan behövs en armatur som sprider ett mjukt allmänljus i hela rummet.
  • Golvlampan med riktat ljus blir användbar för hela rummet om den är höj- och sänkbar.
  • En färgad textilskärm sprider förstås färgat ljus. Vill du ha ofärgat ljus nedåt, som vid matbordet, välj en skärm med vit insida.
  • Mörka ytor absorberar ljus medan ljusa reflekterar det. Därför behöver ett mörkt rum ofta fler lampor än ett ljust för att kännas välkomnande.
  • Gardiner och persienner är ofta viktiga för ljussättningen. Ljusa gardiner sprider dagsljuset i rummet.
  • Ett generellt råd är att blanda riktat ljus och allmänbelysning för att skapa mjuka övergångar mellan ljus och skugga.

För kvalitetsljus i form av riktade spotar, som passar utmärkt för just belysning av konstverk, är ett tips också att kolla in lampor från Spotiled.

Att använda ljus som en del av inredningen är ett sätt att göra så att det smälter in på ett bättre sätt hemma. Tycker man till exempel att en lampa är vacker så fyller den ju ett dubbelt syfte hemma, den både belyser och skapar stämning genom detta men den ger också hemmet en känsla genom att den är fin att titta på. Läs mer här.