Möbelfix du kan göra själv

Det finns många tillfällen då man kan vilja fixa till möbler på egen hand. Man kanske känner för att förnya sitt hem, men utan att lägga ut några större summor. Eller så har man hittat en möbel som är lite sliten, men som kan bli som ny om den får lite kärlek.

Det går att göra mycket själv när det kommer till uppfräschning och renovering av möbler. Med färg, möbeltyg och rätt verktyg kan man komma nästan hur långt som helst, även om man nog inte ska ge sig på att klä om en soffa det första man gör.

Man behöver också verktyg. Man kommer långt med en borrskruvdragare, en slipmaskin och en häftpistol, förutsatt att man redan har saker som skruvmejsel, kniv, tänger och en bra sax. Även om möbler är billiga idag så sparar man nästan alltid pengar på att renovera gamla möbler istället för att köpa nytt. Men det är inte den enda anledningen till att göra om möblerna istället för att köpa nya. Det är bra för miljön, och dessutom har äldre möbler nästan alltid bättre kvalitet än de som tillverkas idag, framför allt lågprismöblerna. Detta säger möbelrenoveraren Maria Lindell till Nya Wermlands-Tidningen, och det är lätt att instämma.

Gammal pall i träEn trämöbel som blivit sliten och tråkig kan livas upp med lite färg. Men man behöver inte måla om hela möbeln. Man kan t.ex. måla ett geometriskt mönster, som man skapar med maskeringstejp som man sedan målar över. Eller klipp ut en schablon ur en bit styv papp. På detta sätt kan man enkelt täcka över fula märken, fläckar och annat.

Tänk också på att elektriska sladdar slits med tiden, och att en del gamla tekniska lösningar inte klassas som säkra längre. Därför bör man lämna in äldre lampor och liknande till en elektriker. Elektriska anordningar som inte renoverats, eller som renoverats på ett felaktigt sätt, är en vanlig orsak till bränder.