Nya klimatsmarta hus

1033920-3d-light-bulbDet byggs allt fler klimatsmarta hus, någonting som kan vara avgörande för att vi ska behålla den värld vi lever. Klimathotet är äkta och det krävs mycket för att jorden inte ska förmultna. För att förstå det här med klimatsmarta hus måste en se till var de byggs och hur klimatet där boendet ska stå. Till exempel är det inte riktigt samma typ av hus som bör byggas i Sverige som i till exempel Grekland – eftersom det är en stor skillnad på vädret här i Sverige och omkring medelhavet.

Det finns i Sverige även saker en kan köpa till sitt hus för att säkerställa att det är som bäst anpassade för nordiskt klimat, som exempelvis luftvärmepumpar. Men det måste även byggas fler klimatsmarta hus, som exempelvis det hus de bygger i Kiruna. Det är Sveriges nordligaste passivhus och bakom projektet står Kiruna kommun, Tekniska verken och NCC. Enligt planen ska huset vara klart senare i höst och målet med bygget är att få det så hållbart och klimatsmart som möjligt – för att sedan lära sig av bygget till framtida projekt.

Fler klimatsmarta idéer

Det finns även andra bra saker en kan göra för en mer hållbar värld, där klimatet är i fokus samtidigt som vi ska kunna fortsätta leva så normalt som möjligt. Några av de innovationer som har presenterats är att till exempel ta fram eldrivna flygplan, någonting som Siemens testkörde i början av juli (men det verkar inte kunna bli klart förrän 2030), bullar gjorda av insikter, skapa kläder av sur mjölk och med en solblomma i trädgården kunna generera el – precis som med solpaneler. Läs mer om dessa idéer här.

Främst är det viktigt att du själv alltid för söker leva så klimatsmart som möjligt. Ta in bilen om du inte måste, välj att göra kortare semesterresor, spara på ditt vatten, byt ut glödlamporna till miljömärkta lampor med mera.