Sovrum för skönare sömn

När det är dags att inreda sitt sovrum bör man tänka på att inreda det så att man får en god natts sömn i det. Exempelvis bör man satsa på bra mörkläggning, gråa väggar och sköna textilier.

1168912-luxury-bedroom

Den som vill sova gott om natten bör ha mörkt i sovrummet, skriver iForm. Det är nämligen så att ett ljust sovrum kan leda till dålig och ryckig sömn eftersom hjärnan och tallkottkörteln, som styr sömnrytmen, tror att det är dag och att kroppen inte ska sova. Och detta är även om man har stängda ögon eftersom ljuset från tv, gatubelysning och annat tränger igenom ögonlocken. Vissa säger att det här med att sova i ett ljust rum och det faktum att kroppen inte får någon riktigt bra sömn, i förlängningen kan leda till fetma och andra hälsoproblem.

Mörklägg riktigt bra

För att få sovrummet mörkt och skönt gäller det först och främst att stänga av eller täcka alla elektriska apparater som lyser på något sätt. Detta gäller även om det är ett litet ljus som lyser. Sedan är ett bra tips för att hålla ute allt ljus utifrån att investera i riktigt bra rullgardiner. De flesta har förmodligen hört om någon vän eller bekant som hittade rullgardiner på Persiennkompaniet eller en annan specialiserad butik. Om man inte tycker att det räcker med rullgardiner och att täcka över allt ljus, kan en idé vara att köpa en sovmask som verkligen stänger ute allt ljus.

Fler tips till skönt sovrum inredning sovrum säng

Men ett mörkt sovrum är inte det enda som ger en bättre sömn, utan sovrummet blir skönare genom en rad andra faktorer också. Exempelvis kan man göra sitt sovrum skönare genom att:

  • Ha svalt i rummet. En temperatur mellan 15 och 19 grader är perfekt och det svala sovrummet får en att sova djupare och gör att man får mer vila när kroppstemperaturen sjunker.
  • Måla sovrummet blått. Ljusblått verkar lugnande för hjärnan och det är lättare att slappna av om man har ett sovrum med sådan färgsättning. Att ha massor av starka färger på väggarna verkar motsatt och triggar igång hjärnan.
  • Ha en skön madrass som är anpassad efter ens egen kropp. Sköna kuddar är också ett riktigt plus att ha för en god sömn. Läs mer.

Satsa på trendig inredning

När det kommer till inredningen kan den självklart anpassas till att det ska vara skönt att sova i sovrummet men det är också viktigt att man väljer en stil till sovrummet så att det känns genomtänkt. Enligt Expressen finns det många vägar att gå när det kommer till sovrumsinredning och man kan exempelvis satsa på lyxigt ombonat eller stilrent. För att hitta inspirationen är en bra idé att titta i inredningstidningar och på nätet. Det är helt okej att haka på någon stil som man hittar där eftersom ens sovrum tillslut ändå kommer bli personligt när man lagt till sina personliga saker. Vill man gå på det som är trendigt just nu är det inredning som påminner om ett lyxigt hotellrum som gäller. Det får gärna vara i grått och rosa, med material som sammet och siden.