Skydda konsten i hemmet

Du behöver inte ha ett bankfack för att skydda dina dyrgripar, dessa kan du hålla säkra i tryggheten av ditt eget hem – förutsatt att du tänkt till lite kring vart i hemmet du förvarar dem.

Ett av de enklaste sätten att skydda hemmet och dess dyrgripar från att bli tagna av inbrottstjuvar är att skaffa dig ett ordentligt hemlarm med larmtjänst. När du har ett sådant blir tjuven oftast avskräckt i sitt inbrottsförsök och i vissa fall kan bara den medföljande klisterlappen som varnar om att hemlarm finns här verka i ett avskräckande syfte. Men för den sakens skull ska man såklart inte endast förlita sig på klisterlappen eller larmet, men behöver också tänka till lite själv kring hur man förvarar sina saker.

Så förvarar du värdesaker i hemmet

Det fösta som kan vara bra att tänka på när du har konst och andra värdesaker i ditt hem är att inte förvara dessa så att de ligger framme eller tydligt syns när man tittar in genom ett fönster. Har du exempelvis en Picasso eller Monettavla där hemma kanske du ska sätta upp denna på en plats med minimal insyn, till exempel i ett rum på övervåningen och inte på bottenvåningen i ett hus. Är det däremot andra värdesaker du har såsom en ärvd guldklocka eller olika smycken som du själv inte använder ofta kan det vara värt att hyra ett bankfack, men tänk då på att dessa kostar en hel del och att hämta ut sakerna när du vill använda dem blir en ganska komplicerad historia i och med att du sedan också ska komma ihåg att lägga tillbaka dem hos banken igen. Kanske kan det vara värt då att i stället införskaffa ett värdeskåp att ha hemma? I tidningen Hem & hyra tipsas om hur det finns flera olika sådana att välja på, tänk bara på att välja ett som du kan fästa fast så tjuven inte bara tar värdeskåpet och går. Fler saker du kan göra för att skydda värdesaker och konst i hemmet är till exempel att:

  • Vara kreativ med hur du förvarar dina dyrare ägodelar, vanligaste platserna för smycken är exempelvis badrum eller sovrum så förvara dessa på en oväntad plats i stället såsom i en ask i kylskåpet eller vardagsrummet.
  • Förvara inte alla dyrbarheter på samma plats, tänk på att tjuven tar sig knappt 20 minuter innan de försvinner från platsen så om du har allt dyrbart på samma plats så underlättar det för tjuvarna att få med sig allt av värde de letat efter. Gör helt enkelt så tjuven inte hinner hitta dem.
  • Bra att tänka på är att hemförsäkringen ofta inte ersätter mer än 3 – 6 tusen kronor när det kommer till stulna kontanter, så sluta upp med att ha kontanter hemma, välj i stället andra betalsätt och ha pengarna på kortet och inte i byrålådan.