Bevara konsten med luftvärmepump

Att skapa ett inomhusklimat som inte skadar din konst är inte så svårt som många tror. Hemligheten ligger i att undvika radikala temperatursvängningar, något som är alldeles för vanligt i Sverige. Luftvärmepumpar är smarta och billiga i drift. Den kan installeras både därhemma och i stugan och går dessutom att fjärrstyra.

Vi har tidigare skrivit om de klimatsmarta fördelarna med att installera en luftvärmepump. Att skaffa ett behagligare inomhusklimat betyder både att vara energisnål och samtidigt ge din konst och dina dyrbara prylar den luft de behöver. Den är enkel att installera och funkar både för att värma och kyla ner. Du kan fjärrstyra den om du åker bort och snabbt förändra temperaturen i huset. För den som äger fina möbler eller konst, både hemma och i stugan, är det här något som borde övervägas.

Balansera temperaturen kostnadseffektivt

Tricket är att inte göra för stora temperaturförändringar i inomhusklimatet. Förvarar du din konst i en stuga eller någon plats där du själv inte är så ofta, som på en vind eller i en källare, riskerar du att skada din konst snabbt. Då kan det också vara bra att installera en luftvärmepump som garanterar en viss temperatur och som reglerar det åt dig. Oavsett om din konst är digital, på papper eller på annat material brukar den gemensamma nämnaren nämligen vara att inte svänga för mycket i temperaturen.

Såhär skriver Riksarkivet om hur man bäst bevarar sin konst:

Undvik att bevara konst på papper i vinds- eller källarförråd. På vinden varierar temperaturen kraftigt vilket stressar organiska material. Under vissa omständigheter kan också kondens uppstå varvid risken för mögelskador är överhängande. I källaren kan det vara fuktigt och varmt samt risk för översvämning antingen p.g.a. läckande vattenledningar eller översvämning från golvbrunnar vid kraftigt regnväder.