Skydda fina saker i hemmet mot inbrottstjuvar

2445865-burglar-hand-holding-crowbar-break-opening-doorInbrott blir allt vanligare, det är otroligt trist att drabbas och vissa saker kan bli svåra att ersätta trots vältecknade försäkringar. Dessutom bidrar inbrott till känsla av otrygghet i sitt eget hem, och så ska man inte ha det. Här följer tips på hur man kan skydda sitt hem mot inbrott.

Tjuvar stjäl sådant som är lätt att sälja vidare och tjäna pengar på, det ska man alltid tänka på. Men det betyder inte att man inte kan ha fina saker i sitt hem, det handlar snarare om att veta hur man ska minska risken för inbrott. Ett riktigt bra larm är en viktig investering, det finns på http://www.sectoralarm.se/. Det är kanske inte något som syns tydligt för alla tjuvar, men det ger garanterat mer trygghet till hemmet. Om ni skulle ha otur med inbrott så bidrar larm till att tjuven ofta flyr eller blir gripen.

Fler tips

I Sydsvenskan tipsar en före detta inbrottstjuv om knep som ska hålla tjuvar borta. Han säger att man måste lura tjuven, till exempel genom att tömma brevlådan, ha lampor och radio på timer och se till att soptunnan inte är helt full om man åker bort. Detta är tecken på att man är bortrest. Ska man bort under en längre tid kan det vara bra att låta en granne gå och flytta på saker på tomten och dylikt så att det ser ut som att någon varit hemma. Andra tips är att involvera sig i grannsamverkan, byta till godkända lås vid flytt till ny bostad, inte ha värdesaker synligt eller i hallen, ha mycket belysning och skaffa ett värdeskåp.

I Aftonbladet kan man läsa om inbrottstjuvars tricks för att ta reda på om du är bortrest:

”Genom att använda post it-lappar kollar tjuvar av om du är hemma eller inte. Nu är nästa tjuvtrix här varnar polisen på sin hemsida. Detta då flera boende i Stuvsta de senaste dagarna har hört av sig till polisen och vittnat om liknande iakttagelser där polisen misstänker att tjuvar förbereder för brott. Vid ett tillfälle ska en rostig spik ha placerats vid en altandörr, en gren ska ha lagts över en infart och en okokt makaron placerades under locket på en brevlåda. Likt syftet med post it-lapparna kan tjuvarna genom att se om de boende flyttar på föremålen kolla av om de är hemma eller bortresta.”