Så gör du hemmet säkert

Att få inbrott är aldrig roligt. För att minska risken att tjuven ska komma på besök finns det många bra tips som du kan använda dig av. Säkerhetsdörr, godkända lås och larm är några åtgärder som kan hålla tjuven på avstånd.

Att komma hem till en dörr som är uppbruten och lådor som är utdragna är en obehaglig upplevelse. För att minska risken att råka ut för ett inbrott är det därför betydelsefullt att vidta vissa åtgärder. Att inbrottssäkra ditt hem med allt från en säkerhetsdörr till larm kan vara det som gör att du slipper inbrott. Det vanligaste åtgärderna för att förhindra bostadsinbrott är fönsterlås, säkerhetsdörr, godkända lås i alla dörrar och larm. Ett annat effektivt och bra skydd är att ha uppmärksamma grannar.

Tips för att undvika inbrott:

  • Använd timer för lamporna
  • Installera utomhusbelysning med rörelsevakt vid fönster och ingångar.
  • Säkra fönsterna med lås.
  • Säkra fönsterna med lås.
  • Ta bort växtlighet om du bor i hus.
  • Lämna leksaker och trädgårdsredskap framme på tomten.
  • Dra inte för gardiner och persienner när du reser bort.
  • Investera i ett larm.

Inbrottssäkra bostaden med enkla knep

Dagens inbrottstjuvar är ofta ute efter mindre föremål som är värdefulla. Det är exempelvis smycken, pass, elektronik och kontanter. Det är svårt att gömma saker för att de inte ska bli stulna. Det är bättre att inbrottssäkra din bostad. Grannsamverkan är förutom olika åtgärder en effektiv och bra sak att försöka organisera. Både du och dina grannar har allt att vinna på att hålla koll på varandras bostäder. Ett tips är att du kontaktar dina grannar och kollar om det finns intresse för Grannsamverkan. Utse en person som blir Polisens kontaktperson om det finns intresse. Nästa steg är att kontakta den lokala polisen och meddela att ni vill starta Grannsamverkan.

Bostaden ska se bebodd ut

Oavsett om du ska lämna hemmet för några timmar eller för en längre period är det viktigt att du alltid låser och ser till att bostaden ser bebodd ut. För att göra det kan du installera en timer på några lampor, ha på en radio och lämna fram något på köksbordet som en tom smörask.