Att hänga tavlor

Att hänga upp saker på väggen har sedan urminnes tid varit ett smart sätt att sätta en personlig touch på sin bostad. Därför är det heller inte konstigt att det länge varit populärt att hänga upp tavlor. Men frågan är om det någonsin har varit så populärt att hänga tavlor på väggarna som det är nu.

Tavlan är populär som aldrig förr. Och det behöver inte vara en målning av en romsk kvinna, ett gråtande barn eller en fiskargubbe. Det kan lika gärna vara en sida ur en bok eller en tidning, en gammal reklambild eller ett broderi. Eller varför inte en blandning? Ju fler tavlor, desto bättre, tycker många.Tavlor på galleri

Men att hänga tavlor är svårare än man kan tro. Det är lätt hänt att det bara ser rörigt ut, och inte alls blir vilsamt för ögat. Det gäller framför allt om man har många tavlor som man vill hänga upp.

”Svårare än man kan tro” behöver dock inte vara synonymt med svårt. För att få alla tavlor att hänga i linje börjar man med att beställa en höjd för en horisontlinje, som ögat ska vila på. 160 cm upp på väggen brukar vara en lagom höjd.

  1. Mät tavlans höjd och dela med tre. Om tavlan är 36 cm hög blir det 12 cm.
  2. Addera detta mått till horisontlinjen: 160+12=172.
  3. Mät hur långt ned från tavlans övre kant som skruven eller kroken kommer att hamna. Subtrahera detta tal från summan som räknades fram i steg 2. Om skruven ska sitta tre centimeter ned blir resultatet 169.
  4. Sätt upp en krok eller skruv på 169 cm höjd, och häng tavla på den.

Om man ska hänga upp två tavlor, den ena ovanför den andra, börjar man med att räkna ihop tavlornas sammanlagda höjd, plus avståndet som man vill ha mellan dem. Denna siffra delar man på tre, adderar till horisontlinjen och drar av avståndet ned till skruven. På den höjden sätter man skruven för den övre tavlan. Sedan drar man av höjden på den övre tavlan, avståndet mellan tavlorna och avståndet till skruven på den undre tavlan. Då vet man var man ska sätta skruven för den undre tavlan.

Det här tipset är hämtat härifrån.