Stilleben

Detaljer som lyfter inredningen

Inredning handlar inte bara om möbler och tavlor. Det handlar också om de små detaljerna, som kan ha väl så stor inverkan på hur vi upplever ett rum. Något som blivit allt mer populärt är att skapa ett stilleben av små detaljer.Stilleben

Bra inredning handlar om personliga detaljer. Genom att blanda personliga saker, med högt affektionsvärde, med burkar, vaser och krukor som du hittar hos Studio Atelier. Men det handlar inte bara om att välja att visa upp något personligt, som visar vem du är. Det är också viktigt hur sakerna presenteras. De senaste åren har det blivit populärt att skapa stilleben av olika typer av saker, alltifrån strandfynd till Playmobil-figurer. Genom att placera sakerna tillsammans uppstår intressanta kontraster, och någonting uppkommer som är mer än summan av delarna. Om du är nyfiken att prova själv, då ska du fortsätta läsa.

Skapa stilleben i hemmet

Torkade blommor i vasStilleben betyder ”stilla liv”, och är en kategori inom bildkonst där man endast avbildar föremål. Ibland kallas den här typen av bilder också ”nature morte”, vilket betyder ”död natur” på franska. Det låter ju inte så kul, men faktum är att stilleben kan bli riktigt effektfulla, och om man väljer att inkorporera torkade blommor, då är det ju faktiskt död natur. Men stilleben är ett vanligare ord i svenskan.

Om du har några fina saker som du gillar och vill ha framme kan du skapa ett stilleben med dem. Några saker att tänka på, när du skapar ett eget stilleben, är följande:

  • Utgå från dig själv, och skapa ett stilleben som säger något om vem du är. Ett stilleben kan bestå av gamla leksaker, saker från naturen, eller bruksföremål som konservburkar. Det är du som bestämmer.
  • Blanda nytt och gammalt. Om du har riktigt gamla, och ömtåliga, saker kan du arrangera ditt stilleben i ett skåp med glas- eller nätdörrar. Detta tips är hämtat härifrån.
  • Ha inte för många saker i ditt stilleben. Ofta blir det mer effektfullt med få saker än med många. Vad som är ”många” respektive ”få” saker är dock svårt att svara på. Ett generellt tips är att när du har skapat en komposition som du är nöjd med, testa då att ta bort något. Gillar du det nya resultatet mer, fortsätt då att plocka bort saker tills du känner att det är en sak för lite. Lägg då till den sak som du tog bort sist.
  • Välj en sammanhållen färgskala. Istället för att blanda flera olika färger kan du skapa flera små stilleben, som du placerar ut i rummet. Att addera en grön kvist, en torkad blomma eller någon annan torkad växt lyfter dock nästan alltid ditt stilleben.
  • Skapa djup i ditt stilleben genom att placera sakerna i olika höjd. Om du har flera föremål med samma höjd kan du ställa några av dem på böcker eller tidningar för att få nivåskillnader. Petra Tungården tipsar i Metro Mode om att börja bakifrån och jobba framåt, mot betraktaren.

Vill du ha fler tips på hur du skapar stilleben? Läs då den här artikeln.