Stöldgods och piratkopior

Allt fler handlar designmöbler för att inreda hemmet på ett lyxigt och exklusivt sätt. Men när man shoppar dyra möbler, speciellt på nätet, gäller det att se upp för stöldgods och kopior.

4651364-armchair

De senaste åren har svenskarnas inredningsintresse nått nya höjder och många av oss spenderar mer pengar på våra hem än vad vi gör på oss själva. I och med det här inredningsintresset som växt fram, har allt fler börjat handla på loppis och handla second hand för att hitta billiga och unika fynd. Men det har även blivit fler som går loss på dyra designmöbler och många har gjort det till en sport att hitta lyxiga möbler till bra priser på nätet. Men ska man handla designmöbler gäller det att ha huvudet på skaft. Det finns nämligen en stor marknad med fuskmöbler som inte alls är vad säljarna utger dem för att vara och dessutom är en del av dessa möbler stöldgods.

Hittade stöldgods på Blocket

I Expressen kan man läsa om att stöldgods flera gånger dykt upp på köp- och säljsajter som Blocket. Många gånger har förmodligen dessa gods sålts till ovetande köpare men i just det fall som man skriver om i artikeln, kom man på tjuvarna i deras bluff. Det var nämligen så att det stals dyra möbler från en folkhögskola och det var bland annat bord och stolar som var designade av Bruno Mathsson som stals. Efter stölden var möblerna spårlöst försvunna, till dess att de dök upp på en annonssajt på Blocket. En person som arbetade på folkhögskolan upptäckte annonsen och kontaktade polisen. Polisen kunde snabbt spåra säljarna av möbler på Blocket och tre personer kunde efter det gripas för stölden.

Kolla på priset

Det är inte helt lätt att veta om de möbler man köper på en sådan sajt är stöldgods eller inte. Det är heller inte lätt att veta ifall möblerna är piratkopior eftersom dessa ofta är väldigt väl gjorda. Det man dock kan vara uppmärksam på är priset på möblerna. Säljs de i gott skick för många tusenlappar under marknadspriset, är det ofta något som inte riktigt står helt rätt till.