Svenska skulptörer och konsthantverkare

Att ha en skulptur av Pye Engström eller Carl Milles hemma är inte möjligt, såvida man inte bor i en hangar med förstärkt golv. Men det finns ju andra ”skulptörer” vars verk är i betydligt mindre skala och som man därför utan problem kan ha hemma.

Sverige är ett land som har fostrat många duktiga keramiker, vars skapelser har haft ett personligt formspråk som gjort succé även utanför Sveriges gränser. Som av en händelse är flera av de bästa keramikerna kvinnor.Tomtar i keramik, design Lisa Larson

Lisa Larson

En sådan skulptör är Lisa Larson. Många svenskar känner till hennes keramikfigurer, exempelvis tomtar eller lucior, Pippi Långstrump eller politiska figurer som finansministern Gunnar Sträng. Hon har ritat figurer för uppdragsgivare som KF, Åhléns och NK. Figurerna känns igen på sitt bulliga utseende, och även de figurer som föreställer vuxna människor påminner mycket om barn.

Kanske är det därför som hennes skapelser har blivit så populära i Japan. 2014, samma år som hon fyllde 83, arrangerades en utställning som visade hennes skapelser i landet. På två veckor lockade den 71 000 besökare till ett museum i Tokyo. I Japan har även många av hennes figurer överförts till andra områden. Katten Mikey och andra av Larsons skapelser finns nu på kakor, servetter och paraplyer. Mer om utställningen finns att läsa här.

En stor utställning, även om den äger rum på andra sidan jorden, ökar naturligtvis intresset för Lisa Larson och hennes keramik. Det gör också att hennes skapelser ökar i pris. Den som har Lisa Larson-figurer hemma bör därför värdesätta dem.

Hertha Hillfon

Hertha Hillfon var keramiker och skulptör, och blandade ofta de två konstformerna. Hon skapade keramiska friskulpturer och var en föregångare på detta område i Sverige. Hillfon var en av de första kvinnliga skulptörerna vars verk tog plats i offentligheten. Hon var också en konstnär och hantverkare på samma gång. Några av hennes mest kända verk är skulpturerna av Astrid Lindgren som står vid Junibacken på Djurgården, vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna och vid Filmstaden Råsunda, också det i Solna.

Hertha Hillfon avled i oktober 2013.  Hennes samling från det kombinerade hemmet och ateljén i Mälarhöjden i södra Stockholm såldes på auktion.

Anita Nylund

Anita Nylund var dotter till en annan känd keramiker, Gunnar Nylund, som var konstnärlig ledare på Rörstrands fabrik i Lidköping. Efter studier i Stockholm och i Frankrike började hon arbeta som formgivare hos Jie Johnson i Gantofta. Under denna tid gjorde hon serierna Vår lilla stad, Familjen Pepparsson och Janssons frestelse, för att nämna några. Senare har hon även arbetat för det numera nedlagda Syco i Strömstad, Rörstrand och Royal Copenhagen.

Den mest kända av Nylunds skapelser är troligen Vår lilla stad, en serie burkar inspirerade av butiksutbudet i en svensk småstad. Idag kan en sådan burk säljas för 1000 kronor. Inspirationen kommer troligen från Lidköping, som än idag har bevarat mycket av sin småstadscharm. Redan när burkarna ritades på 50-talet var dock butiker av den typ som avbildas på burkarna en företeelse som var på utdöende. Det är nog nostalgin som alltid har gjort dem populära.